2008-11-01

Tortas "Medutis"


Tortus galėčiau kepti kasdien. Tas lengvas stresas, kai lakstai virtuvėje, bandai viską spėti, nieko neprideginti, neperplakti, nepersaldinti; tas jauduliukas, kai ranka sudreba dekoruojant pirmąjį potėpį.. Svaigina :)
Betgi, norint iškepti tortą, reikia sugalvoti progą. Šiaip sau tortų juk niekas nevalgo. Tuomet kažkaip sumenkinamas jų didingumas. Štai su progomis ir yra didžiausia bėda. Laikotarpiu nuo ankstyvos vasaros iki pat kovo mėnesio, artimųjų gimtadienių nėra. O tortą gaminti tai norisi :)) Vieną spalio penktadienį progą netikėtai sugalvojau, todėl pristatau seniai planuotą klasikinį "Medučio" tortą.

Lakštams prireiks:

  • 2 nedidelių kiaušinių;
  • 2 šaukštai medaus (naudojau natūralų, nors yra manančių, jog su dirbtiniu medumi skaniau);
  • 50 g. margarino (geriausia "EVE" margarinas, o sviestas šiuo atveju nelabai tinka);
  • 0,5 st. rudojo cukraus (galima naudoti ir paprastą, bet rudas lakštus kiek "nuspalvina");
  • 1,5 a.š. sodos (gesinimui dar ir 1 š. acto);
  • 2,5 st. miltų.
Kiaušinius, medų, margariną, cukrų sudedame į metalinį indą ir kaitiname virš puodo su verdančiu vandeniu. Visą laiką maišome, kad iš kiaušinių netaptų kiaušinienė. Jei jaučiate, jog pernelyg kaista, indą nukelkite nuo puodo ir toliau maišykite, kol kiek atvės. Tuomet vėl kaitinkite (svarbiausia, kad masė neužvirtų).
Į šią karštą vientisą masę supilame nugesintą sodą (gesiname 1 šaukšte acto), tuomet viskas turėtų suputoti.
Nuimame indą nuo puodo, beriam miltus ir maišome. Kai tešla tampa per sunki maišymui, imamės minkymo rankomis ir galiausiai kočiojimo. Padaliname tešlą į 5 dalis. Kiekviena dalis tešlos turi būti iškočiota maždaug 3-4 mm storio torto formos lakštais. Patogiausia kočioti tiesiai ant sviestinio popieriaus, nes lakštui iškepus ir atvėsus, bus nesunku nuimti ir stipriai sumažės galimybė lakštus sulaužyti.

Patarimas: iškočiojus galima iškart apibrėžti tikslią torto formą, tuomet iškepusius laukštus jau bus galima iškart naudoti. Kitas būdas - ant ką tik iškeptų lakštų (karštų, kitaip sutrupės pjaunant), dėti torto formą ir pagal ją išpjauti apskritimą. Tuomet lakštų likučius sumalti ar sutrinti ir jais bus galima papuošti tortą.

Patarimas: iškepti lakštai negenda, todėl juos galima gaminti ir prieš savaitę ar dvi, tuomet, pasitaikius torto vertai progai, liks tik pertepimas ir dekoravimas :)

Kiekvieną lakštą kepiau 180 laipsnių temperatūroje po maždaug 5-7 min. Kuo temperatūra aukštesnė, tuo greičiau iškeps.

Pertepimui prireiks:
  • 2 indelių (po 450 ml) plakamosios grietinėlės (36 proc. riebumo, gamintojas - "Žemaitijos pienas");
  • po 150 g cukraus kiekvienam indeliui (man buvo kiek per saldu, todėl kitą kartą dėsiu mažiau);
  • citrinos rūgšties (pagal skonį) ar citrinos žievelių;
  • kitų kvapų esencijų (pagal skonį).
Patarimas: pertepimui sunaudojau 1,5 indelio grietinėlės, likučiai buvo desertiškai "suvartoti" namiškių :) Tad jei rasit mažesnę pakuotę, galite pirkti 1 didelę ir 1 mažą. Turėtų užtekti.

Aukštame inde supilame indelį grietinėlės, citrinos rūgštį, ir neskubėdami pildami cukrų, plakame mikseriu. Plakti reikia kol grietinėlė tampa labai standi ir net apvertus indą neišbėga. Plakimas užtrunka kokias 10 minučių.
Svarbu: grietinėlė turi būti labai gerai atšaldyta, antraip rizikuojant sumušti sviestą :)

Na ir viskas :) Imate lakštą, tepate kiek širdis geidžia grietinėlės (optimalu 5-7 mm), dedate kitą lakštą ir taip visus. Paskutinis sluoksnis turi būti grietinėlės (t.y. pačiame torto viršuje).
Patarimas: kas kartą užtepus grietinėlės ir uždėjus naują lakštą, rekomenduojama nesunkiai paspausti, tuomet grietinėlės perteklius pasiskleis šonuose, o torte neliks tarpų.

Susluoksniavus, aptepame grietinėle torto kraštus.
Dekoravimui jėgų neliko, todėl apibarsčiau trupiniais.
Dekoruoti galima šokoladu, trafaretais, gėlytėmis ir kitasi būdais. Papuoštą tortą laikome šaldytuve. Valgyti skaniausia po maždaug paros ir daugiau, tuomet lakštai geriausiai persigeria grietinėle.
Šaltinis: Supermamų forumas, Saldumynų subforumas, narės cipciukas receptas, už kurį jai labai dėkoju.

55 Komentarai:

Anonimiškas rašė...

mes darome pertepimą iš jogurto su citrinos sultimis (ne taip riebu), dar kokį vieną sluoksnį jogurto užberiam aguonomis arba razinomis. bei būtinai darom vieną ar kelis sluoksnius spanguolių uogienės. ji tokia rūgštoka, super gaunasi niam:)

Irma rašė...

Na, čia klasikinis variantas.
O sveikuoliški patobulinimai labai įdomūs. Tik, spėju, jogurtą stingdot želatina. O aš želatinos nenaudoju.

jurga rašė...

ne, tiesiog jogurtą (be jokių želatinų, cukraus). pora kartų darėm su citrinų-laimo, man atrodo, skonio jogurtu, nors galima ir kitokių.
jis žinoma skystas pakankamai, daug nereikia (tikriausiai net litro nesunaudojam), bet to mažo sluoksnio pakanka, tikrai nėra sausas ;)
man medaus pyragai patys skaniausi :))

Živilė rašė...

Žinai, Irma, su tom progom ir man panašiai. Taip norėčiau iškepti tortą, bet progų tai nėra... Va, lapkr.13d. mamos gimtadienis, bet sugalvojau pagaminti tiramisu :) Tai tortas vėl atidedamas kitam kartui... Sėkmės, Tau, ieškant progų ir gaminant tokius fantastiškus tortus! :)

garbane rašė...

O kodel netinga margarinas?

Turiu kaip tik torto kepimui tinkama proga uz poros dienu.. o medaus torta dievinu.. gundausi..

rūtuliukas rašė...

medaus tortas - šaunu. Tai vienintelis tortas, kuris man visada pavyksta. Ir kepu iš kokių 15 lakštų.. O pertepimui naudoju tik grietinę. Skystas pertepimas, bet labai gerai per naktį susigeria į papločius ir būna liuks.
Rytoj mamos gimtadienis. Bus proga. Bet kad daug vargo su juo :( kad ir labai skanus, bet turės palaukt savo valandos.

Irma rašė...

Labai ačiū visiems už komentarus.

Živile, sekanti proga tikrai bus gana greit, juk Kalėdos artėja :)

Garbane, kadangi naudojau autorės receptą, ji teigė, jog skaniau margarinas. Kaip tik būtent tai aš ir rašiau recepte, kad geriausiai tinka margarinas, o ne sviestas.

Rūtuliukas, labai įdomi torto versija. Lauksiu kada nors Tavojo įrašo apie Tavo firminį Medutį :)

cgedas rašė...

Rrazė "...galėčiau kepti kasdien..." - tai muzika mano ausims:D

rūtuliukas rašė...

kaip malonu, kad kažkas laukia manojo recepto. Ką gi, teks įsipareigoti ir pademonstruoti savąjį :)

gerda rašė...

ACIU labai uz recepta =) mano vyrui labai patiko ir pirka karta kepiau torta ir kuo puikiausiai pavyko =)

Irma rašė...

Labai smagu girdėti :)

vilija rašė...

sveikuciai
labaj man graziai pasirode tas tortukas medutys,tetes gimtadienis ne uz kalnu sakau reikia pagamint bet---bet nieko man neisejo:(dejau visko ko reikejo ir kiek reikejo bet mase pasidare man perkieta koscioty,idejau lakstus kept ir man jie visi suplyso kaip susinervinau nebezinau nei ka daryt :(pirma karta siaip darau torta gal del kas cia zino bet tai nevykiai man cia viskas isejo,sugadino nes nuotaika,jei gali pagelbekyt,aciukas :)

Jurate rašė...

O stiklinę naudoti 200 ml, ane?

Irma rašė...

Vilija, receptas tikrai išbandytas daugelio žmonių ir patikrintas laiko. Manau, kažką tiesiog padarei neteisingai ar nepadarei iki galo. Sunku spėti, nežinant kaip tiksliai gaminai.

Jurate, taip, mano stiklinė 200 ml

Jurate rašė...

Vakar padariau šį tortą, šiandien ragavom - jėzusmarijajuozapaišventas kaip skanu! Superinis klasikinis medaus tortas!
Į grietinėlę dėjau per pusę mažiau cukraus negu nurodyta, citrinos rūgštelės pagal skonį, žodžiu, gavosi toks saldžiarūgštis kremas. Na, labai skanu, tad gerai, kad dvigubą porciją dariau, o tai ryt ateisiantiems svečiams jau būtų nebelikę... :D

Irma rašė...

Laaaabai smagu, kad patiko. Man tai irgi vienas skaniausių desertų. Toks vaikystę primenantis ir natūralus :)

Karinka rašė...

Kaži, o kepimo milteliai vietoj sodos ir acto netiktų? Ir kiek jų reikėtų?...

Irma rašė...

Gali surizikuoti, bet man atrodo, jog skaičiau, kad geriau naudoti sodą ir jos niekuo nekeisti.
Dėl santykio irgi nelabai ką patarsiu, nes niekuomet neteko su tuo susidurti. Atrodo, kad kepimo miltelių reikia daugiau nei sodos, bet nežinau ar esu teisi :)

Anonimiškas rašė...

Ar galima vietoj grietineles deti grietine?

Anonimiškas rašė...

O man va ir nesigavo sis tortukas,nors kepiau jau 3 karta ir visa laika liuks iseidavo.Grietinele visai nesutirstejo,tai matyt perplakiau ir i sviesta susoko :( gerai kad ne kokia proga sugalvojau kept,o seip sestadieniui prie kavutes.

Irma rašė...

Grietinės dėti negalima, nes nesustings. Reikia, kad būtų riebi :)

O dėl sviesto, tai taip, būtina gerai atšaldyti prieš gaminant kremą.

Anonimiškas rašė...

Kazi is ko daro meduti maxima ? Kodel nusipirkus taip neskanu valgyti ?

Irma rašė...

Reikėtų paskaityti sudėtį, bet labai abejoju, ar ką gero ten rastume.

agne rašė...

o kokie paploteliai gaunasi? kieti ar minksti?

Anonimiškas rašė...

super torciukas, pirmakart dariau ir gavosi puikiai! o del progu... okamju reikia?issikepi torciuka ir pasikvieti draugus "ant arbatos" :D

Irma rašė...

Progos tam, kad kiekvieną savaitgalį netektų tortais maitintis :))

Irma rašė...

Paplotėliai kieti. Juos suminkštine grietinėlė. Todėl ir reikia tortą kurį laiką palaikyti, po dienos jis skanesnis nei pagaminimo dieną.

Anonimiškas rašė...

daug lengviau pagaminamas nei maniau.skanumelis!!!

Evelinčikas rašė...

Kad padariau...toks diiidelis. dvigubai visko dariau.o paplotėliai apyminkščiai gavosi. ir grietinėlė super susiplakė! Naujų metų vakarėlio stalo puošmena bus.

Irma rašė...

Išties darbo tikrai nedaug. Tik pavadinimas "tortas" baido :)

virga rašė...

na mergaites, jei sakote, kad superinis torciukas gaunasi , tai sekmadieni pameginsiu ir as :) ir progos net neieskosiu :) labai mane jau sugunde puikus atsiliepimai :) ana sekmadieni kepiau varskes pyraga su juodaisiais serbentais , tai gavos per saldu , tad db pameginsiu si .

ilona rašė...

Širdingai dekoju už nuoseklų ir aiškų aprašymą,gavosi puikus tortukas!

roberta rašė...

galima deti ir grietine tiesiog ja isplaki su cukru kol pasidaro ne tokia skysta ir tuomet viskas labai gerai gaunas. Zinoma pradzioj teks pasikankinti, nes padai slinkines, bet viskas gausis ir grietine taip pat sustinks :)

Karina rašė...

Gal kas gali padeti, as gyvenu Anglijoje, nezinau nei kiek gramu yra vienas saukstas medaus ir t.t. gal kas galetu viska isversti gramais? labai didelis dekui =)

Virginija rašė...

Niu va pasidariau,super gavos ,aciu uz recepta :) greit ir paprastai,cukraus dvigubai maziau dejau gyvenu NO tai cia gal grietinele saldesne :D

rizika rašė...

smagu kad yra zmoniu kurie pasidalina savo sekme ir nesekme.as va kai tik susiradusi receptuka issikepiau paplotelius-galvojau kad bus daugiau vargo,ale kol vaikai miegojo ir issikepiau.dabar nerimauju del tos grietinele plakimo.bijau kad netektu sviesta su cukrumi valgyt.. :Djai gerai pamenu sake plakt apie 10min,o kaip atpazint nesekminga grietineles sviesta??? :D

rizika rašė...

Karina,jai neklystu,arbatinis saukstelis turi 5g..

rizika rašė...

liuks,skanu..mano dicke : mama, torta pjauk... :D pirma diena nepatiko,antra diena-liuks... :)bijojau kad nesuplakciau sviesto,bet pavyko puikiai :)

Irma rašė...

Jei grietinėlė LABAI atšaldyta, sviesto būti neturėtų, nebent plaksit pusvalandį :)

O dėl gramų, gal internete galima kažkokių lentelių rasti.

Vilija rašė...

bet zinok ko neparaset kiek laiko maisyti reikia mase :) uztat man tada ir neisejo tas tortukas kokibiskai :)

reda rašė...

sakes man, pirma torta kepu savo gyvenime(MEDUTI) ir pertepimui nestingsta gretine visiskai dejau 30proc.ir nieko tikiuosi kad su zelatinu sutvarkysiu.....
REDA

Egle rašė...

kepu sita torta jau gal koki desimta karta,viskas liuks gaunasi..
Plakant grietinele- svarbiausia ja gerai atsaldyt, as dedu i kamera kol ji apstingsta iki mazu ledu gabaliuku, gerai atsaldyta grietinele niekada nesusiplaks i sviesta..
skanaus.

Egle rašė...

grietinėlė reikia dėti 35-36 procentu, su 30 proc tikrai nesusiplaks.. geriausia man Dvaro greitinele

Evelincikas rašė...

kepiau ta torta daug kartu, bet vis man jis sausokas, nors grietineles prikraunu storai, susigeria viskas i lakstus. Bandziau ir drekinti lakstus, tada pertepimo nebelieka tokio storo kaip nuotraukoj. o gal zelatinos deti kazkiek? a? bet vistiek skanus jis man, kad ir ne toks grazus kaip nuotraukoj. o kazin separuota grietine gerai? ji tokia tirsta tirsta. nemazai turiu, reik sunaudot.

Anonimiškas rašė...

nu kepiau ir as siandien pyraga hehe :p gavosi gan graziai tik nezinau dar skonio rytoi ragausiu :)))) va galit paziureti ;)) http://www.mypicx.com/09112011/pyragas_:)/

Anonimiškas rašė...

Nesigauna padekit! Plaku grietinele su mikseriu o ji dar labiau skysta darosi....jau plakiau 15 min.... KODEL?

Anonimiškas rašė...

O lakštų nereikia sudrėkinti su kuo nors? pvz arbata ar kuo?

vilma rašė...

labukas.visada darau su grietine,cukrus,citrinos sulciu,ir truputy tarkuotos citrinos zieveles.ydedu truputy zelatinos.ir super...taip dare mano mociute,mama,ir dabar as :)

gitana rašė...

aciu uz issamu aprasyma, dariau meduti ne viena tik gana seniai ir su grietine, tai mano megstamas tortas si kart isbandysiu recepta su grietinele ir prisiminsiu tortu gaminima :)

gitana rašė...

aciu uz issamu aprasyma, dariau meduti ne viena tik gana seniai ir su grietine, tai mano megstamas tortas si kart isbandysiu recepta su grietinele ir prisiminsiu tortu gaminima :)

regvyta rašė...

labukas brangieji ar kas nors bandete daryti varskes pertepima mano medutis su varskes pertepimu iseina superinis bent kam teko valgyti visi taip sake

Anonimiškas rašė...

Kiek žinau klasikiniame recepte grietinė (su šiek tiek cukraus pudros ir citrinų sulčių), o ne grietinėlė naudojama, tai esu ne kartą kepus ir pertepus su ja ir labai skanu :)

Anonimiškas rašė...

receptukas tikrai puikus ir tortukas isejo super.....labai skanus!!!!Dekui uz receptuk1 :)

Kristina rašė...

Torciukas skanus, dariau pirma karta, ir pavyko puikiai, visiems labai patiko :) Tik as pati esu ragavausi su grietines pertepimu, tai jutau sioki toki skirtuma ragajaunt si torciuka ;)

Anonimiškas rašė...

O sulaistyti padu nereikia ?

Visos teisės saugomos ©2008-2010
Nevok!
Naudojant informaciją internete, būtina aktyvi nuoroda į tinklalapį.
Publikuoti spaudoje be sutikimo draudžiama.

Plaktuvo užrašai © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO